Kuchnia Mistrzów: Barszcz ukraiński kontra stek wieprzowy z kapustą

Piłka nożna
Kuchnia Mistrzów: Barszcz ukraiński kontra stek wieprzowy z kapustą
fot. Polsat Sport
Kuchnia Mistrzów: Barszcz ukraiński kontra stek wieprzowy z kapustą

Stałym punktem studia Ligi Mistrzów jest Kuchnia Mistrzów, w której przygotowywane są dania związane z krajami poszczególnych drużyn występujących w prestiżowych rozgrywkach. Tym razem, przy okazji meczu Dynamo Kijów – FC Barcelona, prezentujemy przepisy na barszcz ukraiński oraz stek wieprzowy z kapustą. Zachęcamy do zapoznania się z nimi!

Dynamo Kijów - Barszcz ukraiński

 

Składniki:

 

Fasola 0,5 kg

Wędzonka 0,5 kg

Boczek 300 g

Kapusta 1 główka

Buraki 1 kg

Marchewka

Ziemniaki

Cebula

Czosnek

Papryka wędzona

Koperek

Wywar warzywny 2 litry

Ziele angielskie

Liść laurowy

Śmietana kwaśna

Sól/ Pieprz

 

Przygotowanie:


Buraki pieczemy pod aluminiową folią przez 45 minut w temperaturze 190 stopni.
Boczek i słoninie przesmażamy w garnku, dodajemy posieką cebule, czosnek, chilli oraz poszatkowana kapustę.

Całość zalewamy wywarem z warzyw.

Następnie dodajemy wędzone żeberka, ziele angielskie, liść laurowy oraz tymianek, całość zagotowujemy.

Dodajemy pomidory Pelati, pokrojone ziemniaki, uprzednio namoczoną fasolę oraz pokrojoną w paski marchewkę i seler.

Całość doprawimy sola i pieprzem.

Dodajemy starte upieczone buraki i gotujemy na małym ogniu ok 40 minut.

 

Sposób podania:

 

Serwujemy gorący barszcz ukraiński z kwaśną śmietaną i koperkiem.

 

ZOBACZ TAKŻE: Liga Mistrzów: Kłopoty Realu Madryt przed kluczowym meczem z Interem Mediolan

 

FC Barcelona - Stek wieprzowy z kapustą

 

Składniki:

 

Kotlet wieprzowy z kością 400 g

Zielony pieprz

Tymianek

Masło

Młode ziemniaki

Kapusta kiszona

Marchewka

Cebula

Czosnek

Sól/Pieprz

 

Przygotowanie:

 

Soczysty kawałek wieprzowiny z kością (najlepiej rasy puławskiej lub złotnickiej) oprószamy solą i pieprzem.

Następnie smażymy na patelni na złoty kolor, dodajemy tymianek, czosnek i masło.

Podlewamy białym winem, dodajemy kilka ziaren zielonego pieprzu z zalewą i dusimy około 5-6 minut.

Zdejmujemy z ognia, dajemy mięsu chwile „odpocząć” i kroimy w plastry.

Kapustę kiszona kroimy, a następnie dusimy na maśle z cebula, czosnkiem, liściem laurowym, zielem angielskim i kminkiem. Doprawiamy pieprzem i małą ilością soli.

Kaszę gryczaną prażymy w piecu, następnie gotujemy do miękkości z ulubionymi warzywami.

Ziemniaki myjemy, kroimy ze skórą w krążki, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, tymiankiem i papryką wędzoną. Pieczemy w piecu w temperaturze 190 stopni przez 30 minut.

Ulubione zielone warzywa blanszujemy, następnie gotujemy w emulsji maślanej.

 

Sposób podania:

 

Składamy nasze ulubione danie. Na talerzu układamy soczysty stek wieprzowy. Obok podajemy pieczone ziemniaki, kapustę oraz kaszę gryczaną.

pezet, Polsat Sport
Przejdź na Polsatsport.pl

PolsatSport.pl w wersji na telefony z systemem Android i iOS!

Najnowsze informacje i wiadomości na bieżąco, gdziekolwiek jesteś.

Przeczytaj koniecznie