Kuchnia Mistrzów: Barszcz ukraiński kontra stek wieprzowy z kapustą
Stałym punktem studia Ligi Mistrzów jest Kuchnia Mistrzów, w której przygotowywane są dania związane z krajami poszczególnych drużyn występujących w prestiżowych rozgrywkach. Tym razem, przy okazji meczu Dynamo Kijów – FC Barcelona, prezentujemy przepisy na barszcz ukraiński oraz stek wieprzowy z kapustą. Zachęcamy do zapoznania się z nimi!
Dynamo Kijów - Barszcz ukraiński
Składniki:
Fasola 0,5 kg
Wędzonka 0,5 kg
Boczek 300 g
Kapusta 1 główka
Buraki 1 kg
Marchewka
Ziemniaki
Cebula
Czosnek
Papryka wędzona
Koperek
Wywar warzywny 2 litry
Ziele angielskie
Liść laurowy
Śmietana kwaśna
Sól/ Pieprz
Przygotowanie:
Buraki pieczemy pod aluminiową folią przez 45 minut w temperaturze 190 stopni.
Boczek i słoninie przesmażamy w garnku, dodajemy posieką cebule, czosnek, chilli oraz poszatkowana kapustę.
Całość zalewamy wywarem z warzyw.
Następnie dodajemy wędzone żeberka, ziele angielskie, liść laurowy oraz tymianek, całość zagotowujemy.
Dodajemy pomidory Pelati, pokrojone ziemniaki, uprzednio namoczoną fasolę oraz pokrojoną w paski marchewkę i seler.
Całość doprawimy sola i pieprzem.
Dodajemy starte upieczone buraki i gotujemy na małym ogniu ok 40 minut.
Sposób podania:
Serwujemy gorący barszcz ukraiński z kwaśną śmietaną i koperkiem.
ZOBACZ TAKŻE: Liga Mistrzów: Kłopoty Realu Madryt przed kluczowym meczem z Interem Mediolan
FC Barcelona - Stek wieprzowy z kapustą
Składniki:
Kotlet wieprzowy z kością 400 g
Zielony pieprz
Tymianek
Masło
Młode ziemniaki
Kapusta kiszona
Marchewka
Cebula
Czosnek
Sól/Pieprz
Przygotowanie:
Soczysty kawałek wieprzowiny z kością (najlepiej rasy puławskiej lub złotnickiej) oprószamy solą i pieprzem.
Następnie smażymy na patelni na złoty kolor, dodajemy tymianek, czosnek i masło.
Podlewamy białym winem, dodajemy kilka ziaren zielonego pieprzu z zalewą i dusimy około 5-6 minut.
Zdejmujemy z ognia, dajemy mięsu chwile „odpocząć” i kroimy w plastry.
Kapustę kiszona kroimy, a następnie dusimy na maśle z cebula, czosnkiem, liściem laurowym, zielem angielskim i kminkiem. Doprawiamy pieprzem i małą ilością soli.
Kaszę gryczaną prażymy w piecu, następnie gotujemy do miękkości z ulubionymi warzywami.
Ziemniaki myjemy, kroimy ze skórą w krążki, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, tymiankiem i papryką wędzoną. Pieczemy w piecu w temperaturze 190 stopni przez 30 minut.
Ulubione zielone warzywa blanszujemy, następnie gotujemy w emulsji maślanej.
Sposób podania:
Składamy nasze ulubione danie. Na talerzu układamy soczysty stek wieprzowy. Obok podajemy pieczone ziemniaki, kapustę oraz kaszę gryczaną.
Przejdź na Polsatsport.pl