Kuchnia Mistrzów: Turbot z fenkulem i orzechami kontra ślimaki z sosem holenderskim

Piłka nożna
Kuchnia Mistrzów: Turbot z fenkulem i orzechami kontra ślimaki z sosem holenderskim
fot. Polsat Sport
Kuchnia Mistrzów: Turbot z fenkulem i orzechami kontra ślimaki z sosem holenderskim

W jednym ze środowych meczów 5. kolejki Ligi Mistrzów Manchester United zmierzył się z Paris Saint-Germain. Angielsko-francuskie starcie mogliśmy obserwować także w Kuchni Mistrzów. „Czerwone Diabły” godnie reprezentował turbot z fenkulem i orzechami, natomiast „Paryżan” ślimaki z sosem holenderskim. Zobaczcie, jak przygotować te smaczne dania!

Manchester United - turbot z fenkulem i orzechami

 

Składniki:

 

Turbot 300 gramów
Fenkuł/koper włoski 4 sztuki
Pomarańcza 2 sztuki
Orzechy włoskie 100 gramów
Śmietana 36 % 200 ml
Masło 100 gramów
Koperek
Tymianek
Czosnek
Sól/pieprz

 

Fenkuł drobno kroimy, następnie gotujemy w wywarze warzywnym i śmietanie 36% w stosunku 1:1.
Później mielimy na puree, doprawiamy solą, gałką muszkatołową oraz ziarnami z laski wanilli.
Z cukru robimy karmel, wrzucamy winogrona, podlewamy białym winem i zagotowujemy.
Pomarańcze filetujemy na segmenty.
Rybę, piękny świeży filet z turbota, oprószamy solą i smażymy od skóry, następnie przewracamy na druga stronę, dodajemy masło, czosnek i trybulę, wyłączamy ogień i zostawiamy w masełku.

Składamy angielskie danie.


Na talerzu układamy puree z kopru włoskiego, na nim piękny kawałek ryby, dookoła posypujemy fileta pomarańczą i winogronem.

 

Smacznego!

 

Paris Saint-Germain - ślimaki z sosem holenderskim

 

Składniki:

 

Ślimaki burgundzkie 500 gramów
Ser pleśniowy 200 gramów
Szpinak 200 gramów
Cebula szalotka
Czosnek
Natka pietruszki
Białe wino
Wywar warzywny
Masło
Sól/pieprz

Sos:

Żółtka
Ocet biały winny
Białe wino
Estragon
Masło

 

Ślimaki zblanszowane przesmażamy z szalotką, czosnkiem i masełkiem.
Następnie dodajemy wywar warzywny, białe wino i ser gorgonzola, gotujemy ok. 5 minut.
Dodajemy masło, natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Z żółtek, masła klarowanego, octu, wina i estragonu robimy sos holenderski.
Przesmażamy z czosnkiem, na maśle, umyty wcześniej i wysuszony szpinak.

Składamy danie.
Na talerzu układamy pyszne ślimaki, w sosie z sera pleśniowego.


Obok dajemy szpinak, dekorujemy pomidorami cherry, wszystko ładnie polewamy sosem holenderskim.

 

Smacznego!

agb, Polsat Sport

PolsatSport.pl w wersji na telefony z systemem Android i iOS!

Najnowsze informacje i wiadomości na bieżąco, gdziekolwiek jesteś.

Komentarze