Kuchnia Mistrzów: Zupa brokułowa czy zagrodowy kogut? Zobaczcie jak przyrządzić zdrowe dania
W kolejnym wydaniu Kuchni Mistrzów na stół trafiły dwa dania, które do swojej diety mogą wpisać osoby prowadzące zdrowy tryb życia. Co przyrządzić z pospolitych brokułów i do czego może służyć zagrodowy kogut? Odpowiedź na te pytania została udzielona w studiu Ligi Mistrzów. Sprawdźcie, jak przyrządzić pyszne dania!
Tottenham Hotspur
Zupa krem z brokułów z serem kozim i gruszką
Brokuły 3 główki
Cebula 100 g
Ser kozi twarogowy 200 g
Gruszka 2 sztuki
Wywar warzywny 500 ml
Białe wino 200 ml
Czosnek
Kilka gałązek tymianku
Masło 100 g
Migdały - płatki
Sól/Pieprz
Z brokułów kroimy różyczki, następnie blanszujemy je we wrzątku ok. 5 minut.
Wody z parzenia warzyw nie wylewamy, pozostawiamy ją po to, aby później ewentualnie rozrzedzić zupę.
Cebule kroimy w pióra, czosnek w plasterki.
Przesmażamy je w garnku mieszając tak, aby tylko zeszklić.
Dodajemy gałązki tymianku, po czym zalewamy białym winem do odparowania.
Następnie wlewamy wywar warzywny i zagotowujemy.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Do garnka wrzucamy zblanszowane różyczki brokułów, ponownie zagotowujemy i miksujemy na zupę – krem.
Podczas miksowania dodajemy zimne masło.
Migdały płatki prażymy na suchej patelni, uważając, aby ich nie przypalić.
Gruszkę obieramy ze skóry, kroimy w cząstki lub inne pasujące nam kawałki i prażymy na suchej patelni z gałązką rozmarynu.
Ser kozi twarogowy tylko rozdrabniamy, po to, aby później posypać zupę
Składamy nasze pyszne, zdrowe danie.
Do miseczki wlewamy zupę, na niej układamy ładnie skarmelizowaną gruszkę, wszystko posypujemy serem kozim i prażonymi migdałami.
Smacznego!
Ajax Amsterdam
Kogut zagrodowy z warzywami i estragonem
Kogut zagrodowy 1 duża sztuka ok. 2 kg
Papryka wędzona
Ziemniaki 0,5 kg
Pomidory malinowe 300 g
Cukinia 0,5 kg
Cebula czerwona 200 g
Papryka żółta 2 sztuki
Marchewka 100 g
Kilka gałązek estragonu i tymianku
Czosnek
Masło 200 g
Sól/Pieprz
Koguta płuczemy pod zimną, bieżąca wodą, następnie dokładnie suszymy.
Z papryki wędzonej, estragonu, czosnku, soli, pieprzu i odrobiny oleju robimy marynatę.
Nacieramy nią koguta w środku i na zewnątrz.
W niej trzymamy mięso w lodówce całą noc.
Warzywa kroimy na mniejsze kawałki.
Ziemniaki myjemy, następnie w skórce kroimy w ćwiartki, czerwoną cebulę również w ćwiartkę.
Cukinie w cienkie plastry, podobnie marchew
Żółtą paprykę w trójkąty lub inaczej, tak jak lubimy, pomidory malinowe - ja kroje na cztery.
Główki czosnku obieramy i kroimy w plastry.
Tak przygotowane warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym,
Doprawiamy sowicie solą i pieprzem.
Dodajemy kilka gałązek tymianku.
Rozgrzewamy piec do 190 stopni.
Koguta układamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym na papierze do pieczenia.
Układamy na nim kostkę masła i wkładamy do pieca na ok. godzinę, co jakiś czas polewając koguta sokiem spod pieczeni.
Na niższej półce w piecu wstawiamy warzywa.
Po ok. 40 minutach wyjmujemy je z pieca.
Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy mięso jeszcze 30 minut, cały czas podlewając sosem.
Składamy nasze pyszne danie.
Na talerzu bądź półmisku układamy pięknie upieczonego koguta, a wokół niego układamy nasze smaczne kolorowe warzywa.
Smacznego!
WYNIKI I TERMINARZ LIGI MISTRZÓW
Oglądaj na żywo największe europejskie gwiazdy piłki nożnej i ekscytujące zmagania najlepszych europejskich drużyn – fazy pucharowe Ligi Mistrzów UEFA i Ligi Europy UEFA 2018/2019 na kanałach Polsat Sport Premium 1 i Polsat Sport Premium 2, w Cyfrowym Polsacie, Plusie i IPLI. Prestiżowe rozgrywki dostępne są w telewizji, na komputerach, smartfonach i tabletach.
Przejdź na Polsatsport.pl
Komentarze