Kuchnia Mistrzów: Patatas bravas z kalmarami kontra górka cielęca z grasicą
We wtorek czekają nas dwa hity w Lidze Mistrzów. Liverpool FC zmierzy się na wyjeździe z Atletico Madryt. Z kolei Borussia Dortmund podejmie na własnym terenie PSG. Do podobnej hitowej rywalizacji dojdzie w Kuchni Mistrzów. Zwycięzcę poprzedniej edycji rozgrywek symbolizować będzie górka cielęca z grasicą, a hiszpańska ekipę patatas bravas z kalmarami. Zobaczcie, jak przygotować pyszne dania!
Atletico
Patatas bravas z kalmarami
Kalmary, świeże lub mrożone 0,5 kg
Ziemniaki 0,5 kg
Chorizo 200 gramów
Białe wino 100 ml
Czosnek
Czerwona papryka 2 sztuki
Zielona papryka 1 sztuka
Pomidory 2 sztuki
Kolendra
Chilli
Mąka pszenna 100 gramów
Sól/Pieprz
Ziemniaki kroimy w nieregularną kostkę. Obsmażamy na patelni, dodajemy kiełbasę chorizo. Następnie dodajemy gałązkę tymianku, oprószamy solą i pieprzem. Po czym wkładamy do rozgrzanego pieca na około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Papryki i pomidory kroimy w kostkę, dodajemy czosnek oraz świeża kolendrę.
W międzyczasie przyrządzamy salsę. Kalmary oczyszczamy, lub jeśli są mrożone, rozmrażamy i suszymy. Smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu, szybko, ale nie za długo. Na patelni w trakcie dodajemy czuszkę, czosnek i kolendrę. Solimy do smaku.
Liverpool
Górka cielęca z grasicą
Górka cielęca 1 kg
Grasica cielęca 200 gramów
Tymianek
Czosnek
Topinambur 0,5 kg
Pestki słonecznika 100 gramów
Orzechy laskowe 100 gramów
Masło
Sól/Pieprz
Kawałek ok. 200 gram cielęciny obsmażamy z każdej strony. Następnie dodajemy tymianek i czosnek. Wkładamy do piekarnika na 6 minut w temperaturze 170 stopni. Grasice oczyszczamy z błon. Gotujemy w wodzie z tymiankiem, czosnkiem i solą. Następnie osuszamy i smażymy na patelni. Dodajemy soli do smaku. Topinambur obieramy ze skóry. Smażymy na maśle, dodajemy mleko 200 ml i gotujemy do rozgotowania. Następnie miksujemy na gładką masę, robimy puree. Na talerzu układamy puree, na nim kawałek cielęciny oraz grasicy.
Smacznego!
Oglądaj na żywo największe gwiazdy piłki nożnej i ekscytujące zmagania najlepszych europejskich drużyn - Ligi Mistrzów UEFA i Ligi Europy UEFA - na kanałach Polsat Sport Premium, w Cyfrowym Polsacie, Plusie i IPLI. Prestiżowe rozgrywki dostępne są w telewizji, na komputerach, smartfonach i tabletach.
Przejdź na Polsatsport.pl