Kuchnia Mistrzów: Gęś owsiana faszerowana kontra jesiotr z cykorią

Piłka nożna
Kuchnia Mistrzów: Gęś owsiana faszerowana kontra jesiotr z cykorią
fot. Polsat Sport

We wtorek RB Lipsk zmierzy się z Manchesterem United w ostatnim spotkaniu fazy grupowej Ligi Mistrzów, a stawką będzie awans do rundy pucharowej. Niemiecko-angielskie starcie mogliśmy obserwować także w Kuchni Mistrzów. „Byki” godnie reprezentowała gęś owsiana faszerowana, natomiast „Czerwone Diabły” - jesiotr z cykorią. Zobaczcie, jak przygotować te smaczne dania!

RB Lipsk - Gęś owsiana faszerowana


Składniki:

Gęś 1 sztuka ok 4 kg
Pomarańcza 1 kg
Jabłko 0,5 kg
Cebula 300 gramów
Majeranek
Czosnek
Natka pietruszki
Bataty 0,5 kg
Masło
Tymianek
Sól/pieprz

 

Przygotowanie

Gęś marynujemy, nacieramy solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem, skórką ze sparzonych pomarańczy, tartym z laski cynamonem
Zostawiamy na 24 godziny w lodówce 
Do wnętrza wkładamy pomarańczę, filety, jabłka bez skóry, cebulę
Pieczemy przez 2,5 godziny w temperaturze 130 stopni, następnie zwiększamy temperaturę do 190 stopni na 10 minut
Bataty myjemy pod bieżącą wodą
Pieczemy z czosnkiem, masłem i tymiankiem pod aluminiową folią przez 45 minut w temperaturze 170 stopni
Następnie mielimy na puree, doprawiając solą

Składamy danie
Gorącą z pieca gęś układamy na paterze
Dodatkiem jest pyszne puree z pieczonych batatów
Możemy podawać z warzywami lub pieczonymi ziemniakami

 

Smacznego!


Manchester Utd - Jesiotr z cykorią


Składniki:
Jesiotr filet 300 gramów
Topinambur 0,5 kg
Cykoria 2 sztuki
Masło 0,5 kg
Brązowy cukier
Tymianek
Mleko 200 ml
Sok z pomarańczy 200 ml
Czosnek
Sól/pieprz

 

Przygotowanie

Jesiotra filetujemy, oddzielamy od kości i zdejmujemy skórę
Topinambur myjemy pod bieżącą wodą, dzielimy na dwie części
Jedną pieczemy i następnie robimy puree z dodatkiem ziaren wanilli
Drugą część kroimy na kawałki, smażymy na masełku z tymiankiem do miękkości
Doprawiamy solą
Rybę gotujemy w emulsji maślanej, czyli masło, wywar rybny lub warzywny, białe wino w proporcji 1:1:1
Z zielem angielskim, liściem laurowym, czosnkiem, pieprzem gruboziarnistym, solą, tymiankiem
Ok 6 minut filet 160 gramów

Składamy danie
Na talerzu układamy pyszne puree z topinamburu 
Na nim smaczną rybę gotowaną w emulsji, obok układamy smażone kawałki topinamburu

 

Smacznego!

 

Oglądaj na żywo największe europejskie gwiazdy piłki nożnej i ekscytujące zmagania najlepszych europejskich drużyn – fazy pucharowe Ligi Mistrzów UEFA i Ligi Europy UEFA 2020/2021 na kanałach Polsat Sport Premium 1 i Polsat Sport Premium 2, w Cyfrowym Polsacie, Plusie i IPLI. Prestiżowe rozgrywki dostępne są w telewizji, na komputerach, smartfonach i tabletach.

agb, Polsat Sport
Przejdź na Polsatsport.pl

PolsatSport.pl w wersji na telefony z systemem Android i iOS!

Najnowsze informacje i wiadomości na bieżąco, gdziekolwiek jesteś.

Przeczytaj koniecznie