Kuchnia Mistrzów: Gęś owsiana faszerowana kontra jesiotr z cykorią
We wtorek RB Lipsk zmierzy się z Manchesterem United w ostatnim spotkaniu fazy grupowej Ligi Mistrzów, a stawką będzie awans do rundy pucharowej. Niemiecko-angielskie starcie mogliśmy obserwować także w Kuchni Mistrzów. „Byki” godnie reprezentowała gęś owsiana faszerowana, natomiast „Czerwone Diabły” - jesiotr z cykorią. Zobaczcie, jak przygotować te smaczne dania!
RB Lipsk - Gęś owsiana faszerowana
Składniki:
Gęś 1 sztuka ok 4 kg
Pomarańcza 1 kg
Jabłko 0,5 kg
Cebula 300 gramów
Majeranek
Czosnek
Natka pietruszki
Bataty 0,5 kg
Masło
Tymianek
Sól/pieprz
Przygotowanie
Gęś marynujemy, nacieramy solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem, skórką ze sparzonych pomarańczy, tartym z laski cynamonem
Zostawiamy na 24 godziny w lodówce
Do wnętrza wkładamy pomarańczę, filety, jabłka bez skóry, cebulę
Pieczemy przez 2,5 godziny w temperaturze 130 stopni, następnie zwiększamy temperaturę do 190 stopni na 10 minut
Bataty myjemy pod bieżącą wodą
Pieczemy z czosnkiem, masłem i tymiankiem pod aluminiową folią przez 45 minut w temperaturze 170 stopni
Następnie mielimy na puree, doprawiając solą
Składamy danie
Gorącą z pieca gęś układamy na paterze
Dodatkiem jest pyszne puree z pieczonych batatów
Możemy podawać z warzywami lub pieczonymi ziemniakami
Smacznego!
Manchester Utd - Jesiotr z cykorią
Składniki:
Jesiotr filet 300 gramów
Topinambur 0,5 kg
Cykoria 2 sztuki
Masło 0,5 kg
Brązowy cukier
Tymianek
Mleko 200 ml
Sok z pomarańczy 200 ml
Czosnek
Sól/pieprz
Przygotowanie
Jesiotra filetujemy, oddzielamy od kości i zdejmujemy skórę
Topinambur myjemy pod bieżącą wodą, dzielimy na dwie części
Jedną pieczemy i następnie robimy puree z dodatkiem ziaren wanilli
Drugą część kroimy na kawałki, smażymy na masełku z tymiankiem do miękkości
Doprawiamy solą
Rybę gotujemy w emulsji maślanej, czyli masło, wywar rybny lub warzywny, białe wino w proporcji 1:1:1
Z zielem angielskim, liściem laurowym, czosnkiem, pieprzem gruboziarnistym, solą, tymiankiem
Ok 6 minut filet 160 gramów
Składamy danie
Na talerzu układamy pyszne puree z topinamburu
Na nim smaczną rybę gotowaną w emulsji, obok układamy smażone kawałki topinamburu
Smacznego!
Przejdź na Polsatsport.pl